כתיבת ערכים בוויקיפדיה ככלי ללמידה והוראה

עמותת ויקימדיה ישראל, בשיתוף החממה החברתית בטכניון והמרכז לקידום הלמידה וההוראה, מזמינה מרצים מכל תחומי המחקר להצטרף לפרויקט לכתיבת ערכים בוויקיפדיה כמטלה אקדמית.

מטרת הפרויקט: לקדם יצירה והפצה של ידע חופשי ואיכותי ממגוון תחומי דעת באמצעות תרומת ידע לוויקיפדיה. ניתן לראות במיזם זה אמצעי לגיוון כלי ההוראה והלמידה בקורסים אקדמיים, כאשר  במסגרת מטלות הקורס הסטודנטים זוכים להתנסות בכתיבת ערך בנושא הרלוונטי לקורס והראוי לסיקור רציני באנציקלופדיה.

כתיבת ערך בוויקיפדיה כאחת ממטלות הקורס מקדמת למידה פעילה, הן בהקשר של הנושאים הספציפיים של הקורס והן בהקשר של מיומנויות אקדמיות כלליות (כגון איתור מקורות מידע, קריאה ביקורתית, ניתוח ידע ועוד), ותורמת לפיתוח יכולות של לומד עצמאי ומיומנויות המאה ה-21. המטלה גם דורשת מהסטודנטים לפתח את כישורי הכתיבה וההבעה שלהם, כיוון שנדרשת כתיבה בהירה, מתומצתת ומדויקת.

שנה אחר שנה אנו נוכחים כי מרצים וסטודנטים המשתתפים במיזמי כתיבה חשים סיפוק רב כתוצאה מתרומת תוכן אקדמי איכותי וחופשי לרווחת כלל הציבור, וחווים חוויית למידה והוראה משמעותית ויוצאת דופן.

הפרויקט פתוח למרצים מכל תחומי המדעים, ההנדסה והטכנולוגיה – ובפרט תחומי הביולוגיה, הכימיה וכל תחומי ההנדסה והטכנולוגיה, בהם יש חוסרים גדולים בוויקיפדיה העברית – הן מבחינת מספר הערכים והן מבחינת איכות התוכן שבערכים הקיימים. היות שוויקיפדיה היא מקור הידע הנפוץ בעולם ובישראל, אין ספק שהעשרתה של ויקיפדיה בתכנים איכותיים בתחומים אלה היא תרומה חשובה שיש לה השפעה חברתית רחבה.

להלן מספר דוגמאות של הפעילות בטכניון:

בתאריך 12.01.2022 התקיים מפגש חשיפה, בו הוצגו מספר דוגמאות של שימוש אפשרי במסגרת קורסים בטכניון, חוות דעת מניסיונה של פרופ’ מירב אהרון וסטודנטיות שהשתתפו בקורס, והתקיים דיון באפשרויות שילוב הכלי בקורסים שלכם. ניתן לראות את הקלטת המפגש בקישור הבא: הקלטת מפגש חשיפה ויקיפדיה ככלי ללמידה והוראה.

מוזמנים גם להיכנס לאתר ויקימדיה באקדמיה.

כתבה שפורסמה ב YNet בנושא: “מטלה אקדמית: סטודנטים מהטכניון יעדכנו ערכים מדעיים בוויקיפדיה”

 

ד”ר אולגה צ’ונטונוב, ראשת המרכז לקידום הלמידה וההוראה, הטכניון

רונית פיסו,   רכזת החממה החברתית, טכניון

ד”ר קרן שצמן, רכזת תחום אקדמיה ופעילות, ויקימדיה ישראל

 

מעוניינים לשמוע עוד על האפשרויות של שימוש בכלי זה להוראה ולמידה? מוזמנים ליצור קשר באמצעות הטופס הבא:

איש הקשר

שם איש הקשר(חובה)

פרטי הקורס

סוג קורס

סמסטר

תיאור קצר של הקורס כיום / לפני השינוי

אחוז הלמידה הדיגיטלית?

תיאור התהליך הפדגוגי המתוכנן לשינוי הקורס

תהליך הערכה צריך להיות מובנה בתהליכים השונים של הקורס (לדוגמא, סקרים, בחנים, ניתוח אנליטיקות למידה, ראיונות, וכדומה)
לאילו מהמטרות של למידה דיגיטלית כמוגדר בתוכנית התהליך המוצע צפוי לתרום: